De cacaoboon
De cacaoboon is dé smaakbepalende stof voor chocolade. De boon is het zaad in de vrucht van de cacaoboom. Hernán Cortés bracht de eerste cacaobonen mee naar Spanje vanuit Mexico. Het recept voor cacaodrank werd daar meer dan 100 jaar geheimgehouden. De cacaobonen werden eerst geroosterd, tot een dikke massa vermalen en aangelengd met water. Voor de smaak werd honing en suiker toegevoegd.

In 1825 ontdekte de Nederlander Coenraad Johannes van Houten de basis voor de bereiding van cacaopoeder, cacaoboter en chocolade. Hij ontdekte hoe cacaoboter uit de bonen geperst kon worden. Ook ontdekte Van Houten het alkaliseren: een methode om de aanwezige zuren in de cacao te neutraliseren. Dit kwam de smaak ten goede.

Herkomst en verwerking
Cacaobonen worden verbouwd in veel landen rond de evenaar, o.a. in Congo, Ghana, Ivoorkust, Honduras en Indonesië. Er zijn vele verschillende soorten bonen, elk met een eigen smaak. Na de oogst ondergaan de bonen een natuurlijk gistingsproces, fermentatie. Hierdoor ontwikkelen de bonen belangrijke smaak- en kleurcomponenten. Na de fermentatie worden de bonen gedroogd en kan de boon verder verwerkt worden. De bonen worden vervolgens geroosterd (gebrand). Hierdoor ontwikkelt de smaak zich nog verder. Na het roosteren worden de bonen gemalen, hierbij ontstaat er een vloeibare donkerbruine stof, de cacaomassa. Deze cacaomassa kan 'uitgeperst' worden waarbij cacaoboter (het vloeibare deel) en cacaopoeder (het vaste bestanddeel) ontstaan.

Cacaopoeder
De cacaomassa wordt onder hoge druk uitgeperst, waardoor cacaopoeder en -boter ontstaan. Smaak en kleur worden bepaald door de soort gebruikte cacaobonen en de temperatuur waarop deze geroosterd zijn. Ook de zuurgraad van de cacaomassa is hierop van invloed. Deze zuurgraad kan tijdens het bereidingsproces aangepast worden.
Belfine staat bekend om zijn mooie ingerichte holle figuren, lollies en opluchting cijfers voor elke speciale gelegenheid.

Alleen topkwaliteit Belgische chocolade gemaakt met de beste ingrediënten en een strenge selectie van Madagaskar cacaobonen wordt gebruikt om deze lekkernijen te maken.

Alle Belfine personages zijn uniek, omdat ze zijn allemaal ontworpen in eigen huis, een persoonlijke naam en beschermd door het auteursrecht. Hun diepste wens: mensen gelukkig maken!
Belfine